Povestea BRANTO începe în anul 1991, când doi fraţi ingineri, Viorel și Iulian Bratu, împreună cu tatăl, fiind pasionaţi de fabricaţie, au pus bazele companiei într-un mic spaţiu, în spatele curţii unde locuiau. Un start dificil, dar ambiţia și perseverenţa au dat rezultate. A fost amenajat un atelier de 35 metri pătraţi, cu minimum de dotări, în care să înceapă activitatea.
În câteva luni a fost proiectat și construit, cu resurse financiare limitate, un utilaj original cu ajutorul căruia se puteau obţine profile de cornier, de diferite dimensiuni, din foi de tablă. Producţia se ridica la aproximativ 1000 m de profile pe zi. Din vânzarea acestor profile s-au achiziţionat primele utilaje de prelucrare prin așchiere, care au dus la posibilitatea de a executa piese cu un grad mai ridicat de complexitate.
De la început s-a considerat că exportul ar putea duce la creșterea mai rapidă a renumelui companiei și ar genera accesul la o piaţă cu un potenţial mult mai mare. Astfel, în anul 1995 începe colaborarea cu firma germană Schneider Fahrzeug & Containertechnik GmbH pentru producerea unor ansamble pentru remorci auto și diverse componente pentru utilaje folosite în agricultură.
Treptat s-au cumpărat utilaje, iar atelierul a devenit neîncăpător. În 1996 societatea s-a mutat într-un spaţiu închiriat, de 200mp. Achiziţia de utilaje și diversificarea producţiei a continuat, iar spaţiul închiriat a ajuns la 1000mp. În acest stadiu, societatea avea potenţialul de a trece la un nivel superior, iar în anul 2000, în urma colaborării cu firma americană WH Industries, a început producţia și exportul în SUA de axe culbutori pentru motoare termice. Un sistem de management al calităţi a devenit strict necesar, așa că în 2003, din dorinţa de a răspunde cerinţelor clienţilor și de a avea un proces de producţie performant și controlat, BRANTO a obţinut Certificarea ISO 9001.
La început au fost fabricate axe culbutori pentru piaţa de service (AFM), apoi după câţiva ani, pentru piaţa OEM. Au fost produse de atunci milioane de axe culbutori care acum fac parte din componenţa unor motoare fabricate de: Caterpillar, Navistar, RVI, Perkins, Deutz, Daimler etc.
În anul 2009 societatea a fost auditată de US CUSTOM în programul CTPAT pentru trecerea mai rapidă a mărfurilor proprii exportate, prin vama US.
O altă etapă în dezvoltarea societăţii a fost făcută în 2005 odată cu achiziţia unui spaţiu suplimentar, societatea ajungând să deţină 4500mp spaţiu pentru producţie și să se extindă la suprafaţa actuală. Numărul de angajaţi a crescut, ajungând la aprox. 70 persoane.
Preocuparea pentru un proces de producţie curat, care să respecte condiţiile de poluare, a dus la obţinerea autorizaţiei de mediu încă din 2005 și apoi ISO 14001 începând din 2018.
Dotarea cu utilaje performante și flexibile, capabile să răspundă celor mai exigente solicitări venite din partea clienţilor, a fost și rămâne unul din obiectivele de bază ale societăţii. Totodată experienţa a două generaţii a dus la proiectarea și construirea, în interiorul companiei, a unor mașini și utilaje unicat, crescând competitivitatea societăţii pe o piaţă cu o concurenţă puternică . Utilaje vechi au fost modernizate, ajungând la performanţele unora noi. Extinderea bazei de clienţi devine necesară, astfel că am devenit furnizori, printre alţii, și pentru Makita, MTU – Rolls – Royce, Bosch.
După aproape 30 de ani de producţie pentru export, produsele noastre principale s-au diversificat . Sunt produse componente cu un înalt grad de precizie și dificultate folosind materiale specifice domenilor medical sau aeronautic, ca aluminiu, titan, oțeluri inoxidabile speciale etc. În toţi acești ani a fost creată o acumulare de cunoștinţe și experienţă care pot fi folosite în beneficiul actualilor și viitorilor clienţi. Sperăm ca împreună să putem continua această frumoasă poveste!